Bugun...
Çekimler İçin Gittiği Develi'de Cıvıklının Fermanını Okudu
Tarih: 03-10-2013 12:50:00 + -


Turgay Başyayla ''Bizler yerel lezzetleri tanıtmazsak başkaları yabancı lezzetleri bizim çocuklarımıza tanıtıyor dedi.

Çekimler İçin Gittiği Develi'de Cıvıklının Fermanını Okudu

Türk Halk Müziğinin sevilen sesi,Samanyolu Televizyonunda yayınlanan Davetsiz Misafir programını sunan Turgay Başyayla Develi’de Cıvıklı fermanını okuyarak Cıvıklının etinin hazırlanışından pişirilmesine kadar geçen her aşamayı kayda alıp tanıtımını yaptı.
Turgay Başyayla Develi İlçesindeki Tarihi ve doğal güzellikler bir tarafa sadece Yerel taş fırınlarda ocak başında Cıvıklı yemek için bile Develi İlçesine gelmeyi değer dedi .Turgay Başyayla bir soru üzerine bizler yerel lezzetleri tanıtmazsak başkaları yabancı lezzetleri bizim çocuklarımıza tanıtıyor dedi.
Turgay Başyayla’nın ekran başında defalarca okuduğu Cıvıklı Fermanı

"Cıvıklı yapılacak et bir gün evvelden alına terbiye edile.Koyunun bel ve kaburga etlerinin sinirleri alındıktan sonra çift bıçak ile elde doğranıla , bir günlük beklemeye bırakıla.Bir gün sonra hazır et içine ince kıyılmış soğan katıla. Şayet arzı edilirse domates ve biberde ince ince doğranıp cıvıklı eti ile karıştırılıp harman edile.15-20 dakika bekletile ve hamur üzerine serilmeye hazır edile.
Cıvıklı hamuru: Buğday unundan hazırlanan mayalı hamur yaklaşık 200 gram olarak kesilip pasalarda 15-20 dakika bekletile. Ustalık mahareti ile ince bir şekilde açılan hamur, üzerine bekletilen cıvıklı serile, fırına atıla.
Cıvıklı fırını: 2x2 m. ebadında, 1 m. yüksekliğinde üzeri çamur ile örülen kasnak içine 100 batman çekilmiş kaya tuzu ufalanmış cam parçaları ince Kızılırmak kumu (ısı muhafazası için) konula. Tuz üzerine Erciyes dağındaki kartın tepesinde bulunan ateşe dayanıklı ot taşlarından 30x50x20 ebadında tıraşlanmış taşlar konula.
Fırının yan duvarları ve kubbesi ateş tuğlası ile örüle, kubbe üzerine yine ısı muhafazası için 50 batman çekilmiş kaya tuzu ufalanmış cam parçaları ince Kızılırmak kumu konularak üzeri kapatıla.
Fırında yakacak olarak isi olmayan odun cinsinden meşe ve kızılçam yakıla. Fırın ateşi cıvıklı pişirileceği zaman fazla harlı olmaya. Cıvıklının pişmesi: 5 dakikada pişen cıvıklı fırın çıkışında önceden ince doğranmış maydanozlar atılarak tabaklara servis yapıla.Cıvıklı yanında içecek olarak Erciyes dağından gelen soğuk aksu veya ayran üzerine tatlı olarak tel kadayıfı yenile?
Yiyenlere afiyet ola, şifa bula,
Yiyemeyenlere nasip ola,
Cıvıklısı ile Develi nam bula,
Bizlere bu güzel nimeti veren Allah'a Hamd ola?
İş bu ferman meşhur Develi Cıvıklısı için çıkarıla?"

İlçe halkı ve izleyicileri tarafından büyük ilgi gören Turgay Başyayla Kayseri tanıtım Programı kapsamında; Develi ilçesinde Çomaklı Köyünde Girabolu bahçelerinde girabolu meyvesi ile fındık, Erciyes dağı eteklerinde yetişen Kabak çekirdeğinin tanıtımlarının da çekimleri yapıldı.

 

 




Kaynak: Develi Belediyesi

Bu haber 3513 defa okunmuştur.

Etiketler :

YORUMLAR



İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DEVELİ HABERLERİ

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
PUAN DURUMU